Tapu Harçları ve Kdv İndirimi Süresi Uzatıldı!

Cumhurbaşkanlığı’ndan yayınlanan son dakika bilgisine göre; tapu harçları, ÖTV ve KDV indirimleri 9 ay daha uzatıldı.

Resmi Gazete’de yayımlanan vergi indirimlerine göre motosiklet, konut, tapu harcı, ticari araç ve mobilyalarda vergi indirimlerinde süre uzatımına gidildi.

Tapu harçlarında yüzde 3’lük oran 31 Aralık 2019’a kadar devam edecek.

tapu-harci-indirimi-ne-zamana-kadar-gecerli-olacakKonutta KDV’nin yüzde 8 olarak uygulanması da 31 Aralık 2019 yılına kadar devam edecek.

Kararlar 1 Nisan 2019 tarihi itibariyle yürürlüğe girecek.

Konut Kredilerinde Faiz İndirimine Giden Bankalar

İlk Hamle Ziraat Bankasından

Bankadan yapılan açıklamaya göre, konut kredisi faiz oranları, bugünden itibaren geçerli olmak üzere 1-24 ay vadelerde yüzde 0,82’ye, 25-60 ay vadelerde yüzde 0,90’a ve 61-120 ay vadelerde de yüzde 0,95’e çekildi.

TÜRK EKONOMİ BANKASI DA İNDİRDİKonut-kredisi-faiz-indirimi-2016-başvuruları-hakkında

Türk Ekonomi Bankası (TEB), başlattığı kampanya ile konut kredi faiz oranını 1 yıldan 10 yıla kadar olan tüm vadeler için yüzde 0.99 olarak belirledi.

DENİZBANK  0,89’A ÇEKTİ

 Konut kredi faiz oranları 2 yıla kadar olan vadede yüzde 0,89’a, 5 yıla kadar yüzde 0,99’a , 5 yıl üzeri vadelerde yüzde 1’in üzerine çıktığı dile getirildi.

VAKIFBANK DA İNDİRDİ

VakıfBank tarafından yapılan açıklamaya göre, Banka, “SarıPanjur Halden Anlayan Konut Kredisi” kampanyası ile konut sahibi olmak isteyen müşterilerine 120 aya varan vade ve avantajlı faiz oranı imkanı sağlıyor.

Kampanya kapsamında 3-12 ay vadede yüzde 0,80, 13-36 ay vadede yüzde 0,88, 37-60 ay vadede yüzde 0,90 ve 61-120 ay vadede yüzde 0,95 faiz oranıyla kredi kullanılabiliyor.

ŞEKERBANK 0,89’A DÜŞÜRDÜ

Şekerbank, konut kredisi faiz oranlarını 1-24 ay vadelerde yüzde 0,89, 25-60 ay vadelerde ise yüzde 0,99’a düşürdü.

Banka açıklamasına göre, Şekerbank, konut kredisi faizlerinde indirime gitti. Şekerbank, farklı vadelerde uygulanacak indirimle konut kredisi faiz oranlarını 1-24 ay vadelerde yüzde 0,89’a, 25-60 ay vadelerde ise yüzde 0,99’a çekti.

Merkez Bankasından Yeni İndirim

Piyasaların nefesini tutarak merakla beklediği kritik açıklama geldi. Son 2 ay art arda faiz koridorunun üst bandında indirime giden Merkez Bankası (TCMB), yılın 6’ncı Para Politikası Kurulu (PPK)  toplantısını da pas geçmedi. Merkez, faiz koridorunun üst bandını 50 baz puan düşürerek yüzde 9’a çekti. Faiz koridorunun alt bandı ve politika faizi sabit kaldı.

Toplantı sonrasında yapılan açıklamaya göre, marjinal fonlama oranı yüzde 9.50’den yüzde 9’a indirilirken, Merkez Bankası borçlanma faiz oranı yüzde 7,25 düzeyinde sabit tutuldu. 

Bir hafta vadeli repo ihale faiz oranı yüzde 7,5 düzeyinde sabit tutulurken, geç Likidite Penceresi uygulaması çerçevesinde, Bankalar arası Para Piyasası’nda saat 16.00–17.00 arası gecelik vadede uygulanan Merkez Bankası borçlanma faiz oranı yüzde 0 düzeyinde sabit tutuldu, borç verme faiz oranı ise yüzde 12’den yüzde 11,50’ye indirildi.

Merkez Bankası, borç verme faiz oranı yüzde 10,5’e indirdi.

UZMANLAR DA ÜST BANTTA İNDİRİM BEKLİYORDU

Uzmanlar faiz koridorunun üst bandında 50 baz puan indirim bekliyordu.

3 AYDA TOPLAM 150 BAZ PUAN İNDİRİM!

Merkez Bankası nisan ve mayıs ayındaki toplantısında da faiz koridorunun üst bandını 50’şer baz puan indirmişti. Böylece nisan ayından bu yana yapılan toplam indirim 150 baz puana ulaştı.

 

Kiracı ve mülk sahiplerinin hakları nelerdir?

Eğer bir kiracıysanız, işte haklarınız!
1. İmzaladığınız kira sözleşmesindeki süre dolmadan ev sahibi sizi çıkaramaz! Diyelim ki süre 1 sene. Ev sahibi on birinci ayda size “evimi boşalt” anlamında ihtarname çekmezse, kontratınız otomatik olarak yenileniyor. Yani “Almanya’dan oğlum geliyor, hemen çık!” bahanesi artık işlemiyor.ev-Sahibikiracı-Hakları
2. Evi kiraladınız, evde hukuk diliyle bir “ayıp” varsa, mesela çatınız akıyorsa, bunun tamirini ev sahibinden talep etme hakkınız var. Baktınız oralı olmuyor, siz tamir ettirip kiradan düşebilirsiniz.
3. “Ayıp” yüzünden zarar gördünüz, mesela akan çatı mobilyalarınızı çürüttü. Ya kiradan indirim isteyebilirsiniz, ya da zararınızı ev sahibine fatura edebilirsiniz. Bu durumda sözleşmeyi fesih etme hakkınız da var!
4.Sözleşme tarihinden sonra kiraladığınız ev satılırsa, yeni ev sahibi bu sözleşmeye uymak zorunda. Kamulaştırma konusu farklı.
5.Eğer kiraladığınız yer konut ya da çatılı iş yeriyse, kiraya veren kişinin yazılı rızasını alarak, diğer durumlarda ise mülk sahibine zarar vermeden, kiraladığınız yeri tamamen veya kısmen devredebilirsiniz. Ama alt kiracı bu olayı amacından saptırırsa, mülk sahibine karşı sorumlu, elbette sizsiniz.
6. Diyelim bir dükkan ya da ev kiraladınız, ama hiç düşündüğünüz gibi olmadı. Kiraladığınız mekanın sorunları hiç bitmedi ve siz kirasını ödediğiniz halde yararlanamadınız. Bu durumda kontrat süresini beklemeden çıkabilirsiniz, kanun sizden yana.
7. Kontratta yazılan duş kabini, mutfak dolabı gibi demirbaşların tadilatlarından ev sahibi sorumlu. Ama siz kendi zevkinize göre değişiklik yapacaksanız, mülk sahibinden hem izin almalı, hem de masrafları karşılamalısınız.
8. Kiracılar, apartman yönetiminde söz sahibi olamıyorlar. Ama mülk sahibinden vekalet alırsanız, yönetici bile olabilirsiniz!
9. Mülk sahibi her ne kadar vermek istemese de, siz eğer kiraladığınız yere zarar vermediyseniz, sözleşmeye uyduysanız, depozitonuzu elbette almalısınız.

Mülk sahibin de hakları var elbette!
1. Kiracıyla ilgili olumsuzluklar varsa, ihtarname çekip çıkarabilirsiniz.
2. Kirasını ödemiyorsa, birinci dereceden yakınınızın kiraladığınız mülke ihtiyacı varsa, tadilat yapmanız gerekiyorsa, evinizi sattığınız kişinin bu eve ihtiyacı varsa, tahliye davası açabilirsiniz. Her zaman kiracı haklı olmaz.
3. Kiracı aidatı ödemiyorsa, komşular şikayetçiyse ihtar çekebilirsiniz.
4. Muhitteki kiralar sizinkinin kat be kat üstünde artmışsa, kira tespit davası açabilirsiniz.

Yeni Emlak Komisyonculuğu Yasası

Emlak Yasası’nda Sona Gelindi. Gümrük ve Ticaret Bakanlığınca hazırlanan Emlak Danışmanlığı Yönetmenlik ve Yasasında sona gelindi. Yasasının yürürlüğe girmesiyle birlikte; kaçak çalışanlara ‘meslek unvan ve yetkilerini haksız kullananlara’ 50 bin TL ile başlayıp 400 bin TL’ye varan para cezası getirilecek ve yine 1 yıldan 3 yıla kadar hapis cezası ile ‘kaçaklar’ ortadan tamamen kaldırıl2308430596976acak. Emlak Danışmanı yeminli ve üniversite mezunu olacak. Sektöre yeni girecek olanlara 3 ay teorik, 3 ay pratik olmak üzere 6 aylık eğitim ve staj zorunluluğu getirilecek. Emlak Danışmanlığı lisans sınavını kazanmış olacak ve her ofiste lisanlı bir Emlak Danışmanı bulundurma şartı aranacak. İlgili Meslek Odalarının (Emlak Meslek Odaları-Ticaret Odaları) vermiş olduğu kurs belgesine sahip olması aranacak. Emlak Danışmanlarının mesleğini bağımsız bir bölümde ifa etmesi şartı gelecek ve ofis standardı ile teknik araç ve ekipman standardı getirilecek. Sözleşme kullanılmasının zorunluluğu, yaptırımlı bir şekilde gelecek. Haksız rekabetin ve yanlış tanıtım ve reklamın önüne geçilecek. Emlak Danışmanı Mesleki Sorumluluk Sigortası yaptıracak ve teminat verecek. Emlak Danışmanı Birliği (TEB) kurulacak, (şirket veya esnaf ) bireysel olarak tüm lisansı Emlak Danışmanı birliğine kayıtlı olacak. Tapu Dairelerinde Emlak Danışmanlarının müşterilerini ağırlayacakları bir hizmet odaları olacak ve lisanslı her danışman tapu işlemlerini temsilcileri adına yapmaya yetkili olacak. Birliğin internet sayfasında tüm Emlak Danışmanı kayıt ve sicili bulunacak ve vatandaşa açık olacak. Emlak Danışmanı rayiç bedel tespiti ve bilirkişilik alanlarında kamu, özel kurum ve kuruluşlarındaki mevcut yetki alanları daha da genişletilecek. Hizmet ücretleri Türkiye’nin her yerinde aynı olacak. Meslek haklarını kullanma ehliyetine sahip olmak ve ceza veya disiplin soruşturması sonucunda meslekten çıkarılmamış olmak şartı aranacak. Tüm bu yeni yaptırımlar Mesleğe yeni gireceklere ve kuralsız çalışanları disiplin altına alacak.

Ev Satın Alırken Dikkat Edilecek Hususlar?

                Bir çoğumuz alın teriyle yapılan birikimi doğru şekilde değerlendirmek isteriz. Bunu yaparken tabiki akıllara bir sürü sorular gelir. Bazılarınız için tabiri caizse tek atımlık baruttan başka şans yoktur. İşte bu noktada konut alırken dikkat edilecek hususları kendi fikir ve görüşlerimle sizler için derledim. Bu yazıyı hukuki bir yol gösterme olarak görmemenizi rica ediyor, eğer sürçü lisans ettiysem veya unuttuğum bir şey varsa affınızı diliyorum:
1. İhtiyaçların belirlenmesi: Kişisel ihtiyaç ve tercihler doğru belirlenmeli. Belirlediğiniz konutu yaşamak mı yoksa yatırım amaçlı mı satın alacaksınız? Yaşamayı düşünüyorsanız, sosyal yaşam beklentisi, işyerine olan uzaklık ve ulaşım olanakları ve bununla birlikte yakında bir okul olması ve diğer aile bireylerinin merkeze ulaşımları seçiminizde ilk kriter olmalı. Yatırım amaçlı ise, şehir dışı projeler merkezdekilere kıyasla daha avantajlı olacaktır.
2. Fırsatlar: Konutu yatırım amacıyla satın alıyorsanız, hedefiniz ‘düşük maliyet, yüksek getiri’ olmalı. Bu anlamda da ilginizi gelişen ve fırsat olabilecek bölgelere kaydırmalısınız. Bu da seçiminizde konutun özelliklerine ilave olarak popüler bölgeler yada hastane, havaalanı, metro ve üniversite gibi bölgeye değer katması planlanan yatırımları da araştırmanız anlamına gelir.
3. Örnek daire: Örnek daire dekorasyonu, hayal gücünüzü maksimumda tutmak ve evin optimum kullanım özelliklerini göstermek amaçlıdır. Konut satın alırken, onu demo mobilyalarla almadığınızı unutmayın. Ayrıca seçiminizi brüt metrekareye göre değil, net alana göre belirleyin. İnşaat firmasını araştırılmalı ve proje ile birlikte sunulan imkanları da detaylı incelemelisiniz.
4. Kira bedellerini karşılaştırın: Seçim yaptığınız konutu, etrafındaki dairelerle kıyaslayın; satış fiyatı ve kira bedeli olarak. Evlerin satış fiyatlarını karşılaştırırken kira bedellerini baz alın. Konutun kendini kaç yılda amorti edeceğini, satış bedelini kiraya bölerek kabaca hesaplayabilirsiniz. Kıyaslamayı buna göre yapabilirsiniz.
5. Altyapı: İnşaat firmasının tecrübe ve mali yapısı konutun kalitesi, altyapı güvenirliği ve zamanında teslimi için önemlidir. Bilindik ve güvenilir inşaat firmaları arasından bir seçim yapmak bu kriter için çok vakit harcamamanızı sağlar. Yeni bir proje yerine eski bir yapıdan bir seçim yapıyorsanız, mutlaka bir uzmandan destek alınmalı. Deprem yönetmeliğine uygunluğu, yalıtımı olup olmadığı sorgulanmalı.
6. Konutta oturan var mı?: Satın almayı planladığınız dairede, ev sahibi yaşıyorsa daireyi ne kadar süre sonra boşaltacağını ve kiracı varsa da sözleşmesinin bitiş zamanını öğrenin. Karar verirken bunların da bir kriterleriniz arasında olması sonradan yaşayabileceğiniz sıkıntıların önüne geçecektir.
7. Tapu: Satın almak istediğiniz evi buldunuz. İlk olarak tapunuzun durumunu araştırın. Gayrimenkulün arsa payı ve hisse miktarını öğrenin, söz konusu dairenin tapuda aynı daire olup olmadığını sorgulayın. Ayrıca tapu üzerinde vergi borcu, haciz, şerh, ipotek ve icra gibi işlemlerin olup olmadığını araştırın. Kredi kullanarak projeden konut alıyorsanız, tapu daha da önemlidir. Karar öncesi ilgili tapu dairesinden kesin bir bilgi edinin. Konut tapuları ortak, kat irtifaklı ve kat mülkiyetli olmak üzere üç çeşittir. Kat mülkiyetli tapu, satışı kolaylaştırdığı için daha avantajlı olabilir. Bankaların kat irtifakı, kat mülkiyeti olmayan, hisseli ya da üzerinde ipotek bulunan konutları teminat olarak kabul etmediklerini ve kredi işlemi yapmadıklarını unutmayın.
8. Mortgage için: Müşterisi olduğunuz banka/bankalardan konut kredisi almanız daha kolay olacaktır. Bu sebeple araştırmaya müşterisi olduğunuz bankadan başlayın. Satın almadan önce peşin ödenecek ve kredi alınacak miktarları önceden belirleyin. Bankalara ön başvuru yaparak alabileceğiniz miktarları önceden belirlemek de akıllıca olacaktır. Planlanan ve alınabilen kredi tutarları farklı olabilir. Ayrıca, bankaların kredi miktarını belirlemeden önce değer belirlemek için eksper incelemesi yaptırdığını unutmayın. Bankanın belirlediği kredi bedelinin belirli bir yüzdesini de peşin olarak ödemeniz gerektiği önemli bir detaydır. Faiz oranları, kredi masrafları ve bankaya ödenecek toplam tutarı detaylı inceleyin ve kıyaslamalar yapın. Sonuçta ödeyeceğiniz kredi miktarı, konutun fiyatından daha dikkat gerektirir. Konut kredisi ile satın almalarda, kredi taksitlerinizin uzun vadeli kredilerde aylık gelirinizin yüzde 30’unu geçmemesine dikkat ederseniz, ödeme sürecini rahatça geçirebilirsiniz.
9. Sigorta: Kredi alırken, bankaların size karşı sorumlulukları olduğunu bilin ve haklarınızı isteyin. İnceleyebilmeniz için bunların, Tüketicinin Korunması Kanunu’nda yer aldığını belirtmeliyiz. Proje halindeyken satın alacağınız konuta finansman ararken, önceliği inşaat firmalarının anlaşma yaptığı bankalara vermeniz uygun olur. Böylece dairenin zamanında teslim edilmemesi, beklenenden farklı olması gibi durumlarla karşılaşmazsınız. Konut kredisinde sadece zorunlu deprem sigortası mecburidir. Bankalar, ayrıca size hayat ya da konut sigortası gibi ek sigortalar da sunabilir. Bunları, ekstra maliyet olarak değil, bir güvence olarak değerlendirmenizi öneririz. Bu sayede hem daha güvenli kredi geri ödeme süreci hem de konuta ilave tedbirler almış olursunuz.
10. Sözleşme: Projeden henüz tamamlanmamış bir konut satın alıyorsanız, sözleşmeyi bir uzmana inceletin. İstediğiniz tüm koşulların sağlandığından emin olun. Neyin altına imza atacağınızın farkında olun.
                         Yada boşverin tüm bunları güvendiğiniz bir gayrimenkul danışmanı yapsın. :))))

Neden Kayran Gayrimenkul?

Mülkünüzün pazarlanması ve en iyi şartlar altında satışının veya kiralanmasının yerine getirilmesinde büyük bir titizlik ile çalıştığımızı belirtmek isterim. Şirketimiz Kayran Gayrimenkul ile zamandan tasarruf edeceğiniz gibi eğitimli ve işin uzmanı danışmanlarımızla muhatap olacaksınız.

Hepsinden önemlisi uygun olmayan kişileri evinize sokmak yerine, şirketimizde yer alan üniversite mezunu ve sertifikalı danışmanlarımızdan oluşan ekibimiz, mülkünüzü satın almaya veya kiralamaya talip adaylar arasından sadece uygun olanları seçerek, sizleri onlarla muhatap edecektir.

Gazete ilanı, kurumsal uygulamalar, web sitesi ve diğer kurumlarla temas kurmak suretiyle pazarlama işlemlerinin yürütülmesi, verdiğimiz hizmetlere entegre olan uygulamalardır. Ayrıca satın alma işlemlerinde kredilerin büyük avantaj sağladığı bankalarla çok iyi ilişkiler içinde olduğumuzu belirtmek isterim.

Kısacası bizimle birlikte çalıştığınız takdirde mülkünüzü gören nitelikli adayların sayısı artacak, daha çok potansiyel alıcı satışa çıkan mülkünüzü görecek ve dolayısıyla satış daha çabuk ve değerinde fiyat üzerinden gerçekleşecektir.

Bizler sadece bir isim değil, sektörde profesyonel ve lider bir kuruluş olduğumuzu göstermek için varız.

Sizlerin olumlu referansı, bizlerin başarı ve mutluluğuna büyük katkı koyacaktır.